Flydagen 2019

Årets speaker er :

Morten Nesvik:
Morten er den eneste i verden som har landet med eget fly ved Søylandskiosken i Gjesdal, noe som også var det siste han gjorde som flyger. Han er født og oppvokst i Stavanger, og jobber til daglig som programleder og journalist. Morten var altoppslukende interessert i fly som liten gutt, og har bevart denne interessen inn i voksenlivet. Han gleder seg til å bruke en hel dag med trivelige folk og masse fly på Sola.

Rolf Liland:
Rolf har bakgrunn som sivil fallskjerminstruktør, F-16-flyger, flyinstruktør på NATO-flyskolen i USA, flybladredaktør og president i Norges Luftsportforbund. Nå for tiden er han som oftest å finne i luften en av SAS sine Boeing 737 et eller annet sted i Europa, eller i småfly i Nord-Norge. Han er bergenser, bosatt i Bodø og har Gardermoen som utgangspunkt når han skal på jobb. I likhet med sine medkommentatorer har han ørlitegrann mer enn gjennomsnittlig interesse for det om beveger seg i luften.

Atle Skarstein:
Atle ble født i Tananger i forrige århundre, hvor han også vokste opp. Denne karen er nok litt over snitt interessert i historie. Oppveksten nær Sola flyplass og det at han er sønn av en flyger, har nok medvirket til at han selv ble flyger. A-sertifikat tok han på en Piper Tomahawk. Et fly han hevder han idag ikke hadde våget å sette seg inn i. Etter flygerutdannelse i USA

 

Norseman.

Norsk Luftfartsmuseums flygende veteranfly – Noorduyn Norseman Mk VI kommer til Flydagen Sola. Dette flyet fløy i Luftforsvaret i perioden 1945 – 1959 med kjennetegn R-AF og var blant annet ved 330 skvadron på Sola. Flyet opereres av Norwegian Spitfire Foundation.

Norseman R-AF ble bygd hos Noorduyn Aviation i Canada i 1944, og ble overført til det norske flyvåpenet i mars 1945 hvor det fikk militær reg. R-AF. I 1959 ble flyet solgt til A/S Solbergfly (Thor Solberg), og fikk sivil reg. LN-TSN. Det ble solgt til Sverige i 1963 hvor det fikk dagens reg SE-CGM. Norseman har fått tilbake sitt gamle reg. nummer LN-TSN, og er nå malt i dets opprinnelige norske militære fargeskjema. Flyet blir flydd med vekselvis hjul og flottører. LN-TSN har base på Kjeller og ved Flysamlingen på Gardermoen. Motoren er en Pratt & Whitney R-1340-AN-1 Wasp, tilsvarende den man finner i Harvard.

 

Deltakende fly:

Listen kan bli endret.

Saab Safir (2 stk. flygende og en på statisk utstilling)
Fiesler Fi156 Storch
Piper L-18C Supercub (en flygende og en på statisk utstilling)
Lockheed Martin F-35A (2 stk. flygende, lander ikke)
Lockheed Martin F-16 (2 stk. flygende)
Supermarine Spitfire Mk.XVI
Cavalier F-51D Mustang
Boeing Stearman (2 stk. flygende)
Saab Safari (4 stk. flygende)
Yakovlev Yak 50
Yakovlev Yak 52
North American Harvard
Bell UH-1E “Huey” (flygende, lander ikke)
Hawker Sea Fury T.20
Noorduyn UC-64 Norseman
Westland Sea King Mk.43B
Leonardo AW101 (statisk utstilling)
Calidus Autogyro
Cessna 172 (statisk utstilling)
Ryan ST-A (statisk utstilling)
Sikorsky S-92 (2 stk. statisk utstilling)
Slingsby (reserve for oppvisning)


Dersom ikke annet er beskrevet skal alle fly.

 

 

F-16 i nytt unikt fargeskjema kommer til Flydagen Sola 15. juni.

Luftforsvarets 331 Skvadron er med på å markere Luftforsvarets 75-års jubileum med en F-16 lakkert i farger inspirert fra tiden før 2. verdenskrig og fram til i dag med hovedvekt på 1944.

Luftforsvaret har valgt bokstavkoden FN-K som er den samme som Norwegian Spifire Foundation (NSF) sitt restaureringsprosjekt Spitfire Mk.IX PL258 hadde da fenrik Carl Stousland nødlandet den på et jorde i Nederland i 1944.

 

Håvard Dale bringer fire fly til Flydagen Sola 15. juni.

  1. Yak-50 LN-SFA, eies & opereres av Skyfalk AS hvor Håvard Dale skal fly oppvisning.

Yak 50 er et legendarisk russisk fly og ble brukt til aerobatic konkurranser på høyeste nivå fra 1976 og frem til tidlig 80-tallet. Man regner med at det er litt over 90 flyvedyktige Yak-50 i verden. Flyet har halehjul og en 9 sylindret stjernemotor fra 360 til 450 hestekrefter, tomvekt 720kg. Yak-50 fløy første gang i 1975 og LN-SFA er eneste operative av typen i Norden.

  1. Boeing Stearman LN-VAR, eies av Kim-André Vågene og Håvard Dale. Maskinen skal fly oppvisning.

Med start 1. november 2020 skal pilotene Håvard Dale og Kim-André Vågene delta under Vintage Air Rally med sin Boeing Stearman LN-VAR. Flyvingen starter helt sør i Argentina, og avsluttes et sted i USA seks uker senere. Under hele reisen vil alle fly og piloter bli fulgt av et TV-team, og dette vil vi etter hvert kunne få se som en TV-serie. Lykke til på reisen! Les mer om Vintage Air Rally her: http://www.vintageairrally.com/rallies/upcoming/ushuaia2usa

  1. Saab Safir 91B LN-LMY, Statisk utstilling.
  2. Piper Cub L-18C LN-KCU, Statisk utstilling.

 

Sea Fury til Flydagen Sola.

Norwegian Spitfire Foundation kommer til Flydagen Sola 15. juni med det nyeste flyet i samlingen sin. Det er en Hawker Sea Fury T.20. Serienummer WG655 kommer fra flyets tid i Royal Navy. Flyet har fått kallenavn Invincible etter ett av Royal Navy sine hangarskip, og registreringen G-INVN er inspirert av dette.

Sea Fury kom akkurat for sent til å delta under 2. verdenskrig, men den var bla. i bruk under Koreakrigen. Da i tjeneste hos Royal Navy på hangarskipene HMS Glory, HMS Theses og HMS Ocean. Sea Fury stod for den eneste britiske luftseieren under Koreakrigen da en kinesisk Mig-15 ble skutt ned 8. august 1952. Ellers ble flytypen brukt til i alt 322 angrep på ulike bakkemål.

Originalt har Hawker Sea Fury en Britsol Centaurus. På flyet vi får se er denne motoren nylig byttet ut med en Pratt & Whitney R2800. Dette er gjort for å gjøre det enklere å holde flyet operativt. Den nye motoren har litt færre hestekrefter en den originale, men dette mer enn veies opp av at R2800 er 500 kg lettere enn Centaurus.

Sea Fury ble tatt ut av britisk tjeneste midt på 50-tallet, men blandt annet Irak brukte flytypen ca. 10 år lengre. Etter dette tok forksjellige jetfly over oppgavene som Sea Fury hadde utført.

Mange Sea Fury som flyr i dag har hatt tjeneste i Irak. Etter tjeneste der ble mange lagret i tørt klima i ørkenen, og dermed ble de godt bevart. Flyet vi får se er ikke et av dem, men det har vært i sivil tjenste i Tyskland (Deutscher Luftfahrt-Beratungsdienst) i oppdrag som slepemålsfly for Luftwaffe fram til 1976. En stund på 90-tallet fløy det for Royal Navy Historic Flight på Yeovilton. Samme sted hvor Norges nye redningshelikoptre Leonardo AW101 bygges i dag.

 

Huey.

Bell UH-1E Iroquis bedre kjent som “Huey” kommer til Flydagen Sola 15. juni.

Dette er en veteran fra krigen i Vietnam hvor den ble brukt av US Marines. Maskinen er i privat eie i Stavanger-regionen, og er restaurert tilbake til original stand slik den så ut på 60-tallet. Det norske Luftforsvaret hadde fra 1963 til 1990 35 stk. Huey med betegnelsen UH-1B. Disse var fordelt på 339 skvadron på Bardufoss, 719 skvadron i Bodø og 720 skvadron på Rygge. Mange av de norske maskinene var også veteraner fra krigen i Vietnam. Noen av dem ankom Norge med kulehull. En helikopterving bidro under det norske FN-oppdraget UNIFIL i Libanon i perioden 1978 til 1979. Totalt ble det produsert 10000 Huey.

Gled dere til å høre den karakteristiske “svusj svusj” lyden av Huey!

 

 

Harvard.

Norwegian Spitfire Foundation kommer tilbake med sin Harvard LN-TEX etter et lengre verkstedopphold. Nå i ny drakt. Maskinen har fargeskjema og serienummer KF568 fra sin tid med britiske Royal Air Force.

I løpet av 2. verdenskrig fikk norske piloter under trening godt kjennskap til denne flytypen under sitt opphold i Kanada. Harvard var også i tjeneste som treningsfly i Norge i en periode etter 2. verdenskrig. Hovedsaklig ved flyskolen på Gardermonen. I 1955 ble ble videregående flygeropplæring flyttet til Canada, og Harvard ble faset ut av i Luftforsvaret. Over 17000 Harvard ble produsert, og Sør-Afrika hadde sine i aktiv tjeneste helt fram til 1995. Tuppen på propellbladene til Harvard bryter lydmuren, og det gir flyet en svært karakteristisk lyd. Selv i dag brukes bland annet Harvard som treningsfly for piloter som ønsker å fly flytyper som Spitfire og Mustang. Dette er med andre ord en flytype som er med på å holde liv i viktig flyhistorie!

 

Spitfire og Mustang til Flydagen Sola 15. juni.

Biltema Airshow kommer med sin Supermarine Spitfire Mk.XVIe RW386 og Cavalier Mustang “It’s about time”. Flyene er nå basert på Sola. Alt vedlikehold osv. utføres lokalt. Selv om flyene er under svensk register kan vi nå se på disse nydelig flymaskinene fra 2. verdenskrig som nesten norske. De flys også av lokale piloter.

Supermarine Spitfire var et britisk enmotors jagerfly som ble brukt av Royal Air Force og mange allierte land under den 2. verdenskrig og fram til 50-tallet. Spitfire var det eneste britiske jagerfly som ble produsert gjennom hele 2. verdenskrig.

RW386 som vi får se på Sola var ferdig restaurert i 2007 på legendariske Duxford i England. Da hadde det gått 55 år siden sist den var i luften. Merkingen NG-D er den samme som den hadde på 40-tallet. Motoren er en Rolls Royce Merlin 266 som yter 1580 hestekrefter bygget på lisens i USA av Packard.

Cavalier F51D Mustang “It’s about time” er en original North Amreican P-51D Mustang som ble delvis bygget om av Cacallier i 1968. Da fjernet man også all tidligere indentitet. Det var mange modifikasjoner som ble gjort. Bla vinge-tipp tanker (som senere ble fjernet), større vertikal-hale, baksete, en større canopy med luftinntak, forsterket vinge, 6 hardpoints under vingen og oppgradert avionikk.

Mustangen til Biltema deltok under “fotballkrigen” i El Salvador fra 14. til 18. juli i 1969 med identiteten FAS405. Motstanderen var Honduras som bla. brukte amerikanske Vought Corsair. Disse var også bygget under 2. verdenskrig. Da ble den fløyet av amerikanske piloten Ben Hall. Søsterflyet FAS404 ble skutt ned av en Corsair fra Honduras. Dette skal ha vært siste gang fly fra 2. verdenskrig var i luftkamp. Den aktuelle Corsairen skal være identisk med en som nå er restaurert og flyr i Frankrike.

Under Flydagen Sola 15. juni får vi se Spitfire og Mustang i formasjon. Spifire får vi se som solo-oppvisning, og vi får se Spitfire i formasjon med F-35 fra Luftforsvaret som en del av Luftforsvarets 75-års markering.

 

 

Super Cub.

Piper PA-18 Super Cub fløy første gang i 1949 men det har røtter helt tilbake 30-tallets Cub som ble laget i flere sivile og militære varianter. US Army brukte det til flere typer oppgaver, og der fikk den kallenavnet Army Cub. Også kjent som L-4 Grashopper.

Flyet vi får se under Flydagen Sola eies av fire lokale entusiaster som bruker flyet flittig gjennom hele året.

 

 

To F-16 kommer.

Luftforsvaret kommer til Flydagen Sola 2019 med to F-16AM fra 331 skvadron i Bodø hvor alle F-16AM er samlet nå. Begge maskinene kan oppleves både på bakken og i luften. Benytt muligheten til å se norske F-16 før de fases ut fra Luftforsvaret etter lang og tro tjeneste om noen få år. Arvtakeren er F-35A som vi også får se under Flydagen Sola 15. juni.

Flyger og bakkepersonell vil være ved flyet og svare på spørsmål angående F-16 og Luftforsvaret.

 

Saab Safir formasjon.

Arrangørklubben Sola Flystasjon Flyklubb bidrar under Flydagen Sola med sine Saab Safir. Maskinene var i bruk i Luftforsvaret som skolefly mellom 1957 og 1982. Grunnutdanning og utvelgelse av flygere foregikk med Safir i Norge før de utvalgte deretter ble sendt videre USA og Kanada. Designarbeidet på Safir ble startet i 1944, og prototypen fløy første gang i 1945. Luftforsvaret hadde til sammen 30 Safir, og mange av dem er fortsatt i Norge. Noen flyr fortsatt, noen står lagret på ulike steder i landet og enkelte er på museum. De fleste er malt slik de så ut i sin tid i Luftforsvaret. Sola Flystasjon Flyklubb er aktive innen luftakrobatikk, og holder jevnlig kurs i emnet for klubbens medlemmer. Formasjonsflygingen vi får se under Flydagen Sola utføres av flygere med solid erfaring. Flere av medlemmene har bakgrunn fra Luftforsvaret hvor de startet sin karriere nettopp med Safir, og nå mange år etter viser de fram sine ferdigheter med skoleflyet sitt for publikum på Sola Airshow!

 

Militær luftakrobatikk i formasjon.

Luftforsvaret kommer til Flydagen Sola med Norges eget oppvisningsteam “The Yellow Sparrows”. Teamet flyr 4 stk. Saab MFI-15 Safari. I Norge brukes flytypen primært som skolefly. Det vil si grunnleggende opplæring og utvelgelse av flyelever i Luftforsvaret. Saab Safari har vært i drift i Luftforsvaret siden 1981, og dette er flytypen som overtok etter Saab Safir som vi også får se på Sola Airshow. Luftforsvarets flygerskole holder i dag til på Bardufoss flystasjon og er underlagt 139 Luftving. Teamet “The Yellow Sparrows” består av instuktører ved flygerskolen, og de er aktive på flyshow i hele Scandinavia. Dette er flygere med lang og bred erfaring fra Luftforsvaret, og nå kommer de til oss på Sola for å vise fram solid luftakrobatikk med sine maskiner.

Under Flydagen Sola skal Luftforsvaret ha stand for å rekruttere personell til sine fremtidige behov. Ta kontakt med dem for å se hvor mange spennende muligheter man har!

 

F-35 og Spitfire, unik formasjon til Flydagen Sola.

Luftforsvaret vil i anledning sitt 75-årsjubileum vise sitt nyeste kampfly sammen med den første typen jagerfly Luftforsvaret hadde da det ble grunnlagt i 1944.

Gled dere til å se norsk F-35A sammen med Spitfire under flydagen Sola 15. juni.

Her illustrert med et bilde av US Air Force sin heritage flight under Flying Legends 2018 på Duxford i England.

 

Yak 52.

Yak 52 er et militært treningsfly designet av Yakovlev Bureau i Moskva. Bortsett fra et par prototyper, er samtlige Yak-52 bygget på lisens siden 1979 av Aerostar SA Bacau, Romania, og produksjonsnummer etter 1990 heter også Aerostar. Flytypen er fortsatt i produksjon.

Det er mange entusiaster på Sola, og Atle Inge Andersen har kjøpt sitt eget Yak-52. Det har stjernemotor og gode egenskaper for akroflyging. Atle Inge hadde sin første oppvisning med Yak-52 på Stord i 2015, og vi har fått se han ved flere anledninger etter dette.

Gjør dere klare for herlig lyd fra stjernemotoren og mye røyk i harmoni med fin akrobatikk! 

 

Boeing Stearman.

Denne lekre maskinen trenger ikke å reise langt. Den befinner seg på Sola, og eies av to lokale entusiaster. Det er en Boeing Stearman N2S-4 bygget for U.S. Navy som treningsfly. Det ble laget mange varianter av Stearman, og totalt ble 10626 Stearman produsert i løpet 1930 og 1940 årene. Standard motor til alle N2S varianter var en Wright J-5 Whirlwind som yter 220 hestekrefter. U.S. Army var den største brukeren av Stearman. Da med navn PT-13, PT-17 og P-18. De ulike modellene hadde forskjellige motorer. I dag kan man se flytypen på flyshow i hele verden. Blandt annet bruker Breitling Wingwalkers i England ombyggede Stearman. De fleste flygere som endte opp i f.eks. P-51 Mustang, P38 Lightning og B-17 Flying Fortress startet sin trening i Stearman. Dette var med andre ord en meget viktig flytype under 2. verdenskrig. Vi er heldige å få se flytypen som var starten til titusener av piloters karrierer på Flydagen Sola! 

 

Fieseler Fi 156a-1 Storch.

Denne originale tyske Luftwaffe maskinen med betegnelsen Fiesler Storch Fi 156a-1 kom til Sola i august 2016, og er nå endelig over på norsk register som LN-STC. Storch har en luftkjølt Argus AS10c V8 motor på 240 hestekrefter. Det er designet etter kriterier fra tyske RLM (Reichsluftfahrtministerium) før 2. verdenskrig med hovedfokus på liaison og evakuering av sårede. Flyet har fantastisk STOL (short takeoff and landing) egenskaper og ved behov kan vingene foldes bakover for å at det skal ta mindre plass. Etter 2. verdenskrig stod det endel Storch igjen i Norge etter tyskerne. Enkelte av dem ble tatt over av Luftforsvaret. De siste ble tatt ut av tjeneste i 1954. En rekke land har hatt typen i sitt Luftforsvar, og omkring 2900 Storch i forskjellige varienter ble produsert. Gled dere til en oppvisning hvor flyet er innen synsvidde fra takeoff til land

 

 

Billetter til Flydagen Sola fås kjøpt på Linticket:
https://www.linticket.no/page/no/event/20/2282

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s