Spitfire og Mustang til Flydagen

 

Spitfire og Mustang til Flydagen Sola 15. juni

Biltema Airshow kommer med sin Supermarine Spitfire Mk.XVIe RW386 og Cavalier Mustang «It’s about time». Flyene er nå basert på Sola. Alt vedlikehold osv. utføres lokalt. Selv om flyene er under svensk register kan vi nå se på disse nydelig flymaskinene fra 2. verdenskrig som nesten norske. De flys også av lokale piloter.

Supermarine Spitfire var et britisk enmotors jagerfly som ble brukt av Royal Air Force og mange allierte land under den 2. verdenskrig og fram til 50-tallet. Spitfire var det eneste britiske jagerfly som ble produsert gjennom hele 2. verdenskrig.

RW386 som vi får se på Sola var ferdig restaurert i 2007 på legendariske Duxford i England. Da hadde det gått 55 år siden sist den var i luften. Merkingen NG-D er den samme som den hadde på 40-tallet. Motoren er en Rolls Royce Merlin 266 som yter 1580 hestekrefter bygget på lisens i USA av Packard.

Cavalier F51D Mustang «It’s about time» er en original North Amreican P-51D Mustang som ble delvis bygget om av Cacallier i 1968. Da fjernet man også all tidligere indentitet. Det var mange modifikasjoner som ble gjort. Bla vinge-tipp tanker (som senere ble fjernet), større vertikal-hale, baksete, en større canopy med luftinntak, forsterket vinge, 6 hardpoints under vingen og oppgradert avionikk.

Mustangen til Biltema deltok under «fotballkrigen» i El Salvador fra 14. til 18. juli i 1969 med identiteten FAS405. Motstanderen var Honduras som bla. brukte amerikanske Vought Corsair. Disse var også bygget under 2. verdenskrig. Da ble den fløyet av amerikanske piloten Ben Hall. Søsterflyet FAS404 ble skutt ned av en Corsair fra Honduras. Dette skal ha vært siste gang fly fra 2. verdenskrig var i luftkamp. Den aktuelle Corsairen skal være identisk med en som nå er restaurert og flyr i Frankrike.

Under Flydagen Sola 15. juni får vi se Spitfire og Mustang i formasjon. Spifire får vi se som solo-oppvisning, og vi får se Spitfire i formasjon med F-35 fra Luftforsvaret som en del av Luftforsvarets 75-års markering.